SAYFALAR

24 Haziran 2015 Çarşamba

FARKLI TATLAR -VI : İFTAR MENÜSÜ - 2

         

           Tüm dostlarıma tekrardan Hayırlı Ramazanlar diliyorum. Farklı tatlar serisinden  ikinci bir iftar menüsü ile damak tadınızı zenginleştirmek isterim. Hepinize şimdiden Afiyet Olsun.


  ***Bugün sizlere bizim köyde düğünlerde yapılan yemeklerden tarif vermek istiyorum. 



TOPALAK YEMEĞİ: (bazı yörelerde topalak çorbası ya da yuvarlama olarakda geçebilir)

MALZEMELER:
* 2 ad. Tavuk göğsü (haşlanmış ve parçalanmış olmalı)
* 1 çay bardağı un
* 1 çay bardağı irmik
* 1 su bardağı ince bulgur
* 1 çay bardağı haşlanmış nohut
* 6 su bardağı tavuk suyu
* 2 yemek kaşığı salça
* 1-2 tutam kuru nane
* 1 tutam tuz,kırmızı toz biber,kimyon,karabiber
* Zeytinyağ
* 1 limon

YAPILIŞI:
Bulgur ve irmik sıcak su ile ıslatılarak şişmesi için beklemeye alın. Şişme işleminden sonra sırasıyla içerisine un,baharatları (kuru nane hariç),tuz ve 1 yemek kaşığı salça ilave edilerek yoğrulur.Yapılan hamurdan küçük parçalar yapılarak koparılır ve yuvarlatılır. Tüm malzeme yuvarlandıktan sonra hepsi unlanmış bir tepsiye alınır. Zeytinyağ ve salça tencereye alınarak kavrulur ve üzerine su ilave edilerek kaynatılır. Kaynamış suya haşlanmış ve parçalanmış tavukları,yaptığınız topalakları ve haşlanmış nohutları ilave ederek, topalaklar yumuşak olana dek kaynatılır. Kaynamaya devam ederken kuru nane ve limon sıkarak bir-iki dakika daha haynatın. Servise hazır.

                                           *  *  *  *  *  *  *

KEŞKEK:

MALZEMELER:
* 1 kg. aşurelik tam budğay
* 1 su bardağı nohut
* 800 gr et (tavuk eti)
* 1 tutam tuz, karabiber
* Sosu için:1 yemek kaşığı salça ve tereyağ

YAPILIŞI:
Tencerenizin en alt kısmına etlerinizi yerleştirin üzerine nohut,buğday ve tuzu ilave edin. Üzerine tencerenizi doldurmayacak şekilde 3/4 kadar su ilave edin. Kaynatılır ve kaynama işleminden sonra 1 su bardağı su ilave edilir. Sabaha kadar kabarması için bekletilir. Sabah keşkek tekrar ocağa alınır ve ezerek kaynatılmaya başlanır. Bazı yörelerde bu işleme dövmede denilebilir hatta bu ezme işlemi için özel tokmakları dahi bulunur. Ayrıca bu ezme işlemi yapılırken bütün et kalmaması gerekmektedir. Tamamı ezildikten sonra gerek duyulursa biraz su ilave edilebilir. Üzerine sosu tereyağ ve salça kavrulduktan sonra servis yapılır.

                                              *  *  *  *  *  *  *



PESTİL HOŞAFI:

MALZEMELER:
* 1 - 2 adet isteğe göre sade ya da cevizli pestil
* 5 su bardağı sıcak su
* 4 yemek kaşığı toz şeker

YAPILIŞI:
İsteğinize göre tercih yaptığınız pestili komposto tenceresine alın ve üzerine toz şeker, sıcak su ilave ederek kaynatın. Pestil ve şeker eriyene dek kaynatmaya devam edin. Kaynama işlemi bittikten sonra soğutarak servis edin.


2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Bir kısmı aktarlarda mevcut ; diğer kısmınıda süpermarketlerden temin edebilirsiniz diye düşünüyorum. Amaç uygulamayı istemek olsun.

      Sil