SAYFALAR

13 Temmuz 2015 Pazartesi

RAMAZAN BAYRAMI İKRAM TATLILARI


               Her dönem olduğu gibi Ramazan ayını da bitirdik ve bu Ramazan Bayramını' da getirdik. Her zaman ne deriz, güzel olan her şey çabuk geçer ve gider.Ramazan gelenekleri, ramazan eğlenceleri derken artık arefe günü heyecanı geldi bile. Ramazan bayramında sevdiklerimizi ağırlamak bayramda yaşadığımız en güzel telaşlarımızdandır. Bu durumda eskilerde olduğu gibi evde pek tatlı yapılmıyor daha çok hazıra yöneliyor. İş yoğunluğu hayat temposu derken vakit bulmak da zorlaşıyor. Ama gelin bu bayram bir değişiklik yapalım ve eskilerde olduğu gibi evde kendi tatlı tatlımızı kendimiz yapalım dedim ve bende ramazan bayramı için ideal olabilecek bir kaç  farklı tatlı tarifleri hazırladım. 

      Ramazan Bayramın' a özel olarak tercih edilen tatlılar şerbetli tatlılar olduğu için tariflerimi şerbetli tatlılar üzerinden yaptım.


                                              *  *  *  *  *  *  *



ŞERBETLİ MUFFİN TATLISI

Bazı yörelerde kuka tatlısı olarak da isimlendirilen bir tatlı çeşitidir.

 Malzemeler:
* 2 bardak şeker
* 1 yumurta
* 1 bardak yoğurt
* 125 gr. eritilmiş margarin
* 4 bardak un
*  1 çay kaşığı karbonat

Şerbeti için:
* 1 bardak şeker
* 1,5 bardak su

Üzerini Süslemek için:
* Ufalanmış Antep fıstığı ya da fındık parçacıkları
* Hindistan cevizi


Yapılışı:
Eritilmiş margarinin içerisine yoğurt,yumurta,toz şeker ekleyerek çırpın ve un üzerine karbonatı da ekleyerek hamur haline getirerek yoğurun. Elde edilen hamuru muffin kalıplarına eşit miktarda doldurduktan sonra daha önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzerileri pembeleşene kadar pişirin.
Şerbeti hazırlamak için; 1 bardak şeker ve  1,5 bardak suyu ilave ederek kaynatarak şekerlerin erimesini sağlayın. Fırından çıkartılan muffinleri üzerine hazırlamış olduğunuz şerbeti üzerine dökün. Şerbetini emdikten sonra servis tabağına aldığınız tatlınızın üzerine Antep fıstığı yada fındık parçacıklarını ilave ederek servis ediniz.
                                        
                                                            *  *  *  *  *  *  *



ZİNGİL TATLISI

Urfa yöresine özel bir tatlı olup klasik bildiğimiz lokma şeklinde tatlıdır.

Malzemeler:
* 1 yumurta
* 3 su bardağı un
* Yarım paket yaş maya
* 1 çay kaşığı karbonat
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* 1 çay kaşığı tuz
* Aldığı kadar su

Şerbeti için:
* 4 su bardağı şeker
* 2 bardak su
* 1 dilim limon

Yapılışı:
Öncelikle yaş maya ılık su yardımı ile çözdürülür. Bir kabın içerisine un,tereyağı,karbonat,yumurta,tuz birlikte karıştırma başlayın ve karıştırma esnasında su ekleyerek yoğurun. Yoğurma işlemi esnasında biraz cıvık bir malzeme elde edin. Bu malzemenin biraz mayalanması gerektiği için üzeri streç ile kaplayıp biraz bekletin. Bu arada şerbetini hazırlamak için kabın içerisine aldığımız su ve şekeri kaynatarak eritin.ve içerisine limonu ilave etmeyi unutmayalım. Mayalanan hamurumuz hazır hale geldikten sonra kızdırmış olduğumuz yağın içerisine ufak topaklar yaparak kızartın. Soğuk şerbete daldırarak servis yapabilirsiniz.
      
                                                           *  *  *  *  *  *  *




ŞERBETLİ FISTIKLI HURMA TATLISI



Diğer adı ile bilinen ve eşimin de favorisi olan şerbetli fıstıklı kalbura bastı tatlısıdır. Arzu edenler fıstık yerine badem de kullanabilirler.

Malzemeler:
* 125 gr. margarin
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* 1 çay bardağı yoğurt
* 2 yemek kaşığı kırılmış toz fıstık
* 1 çay kaşığı karbonat
* Yarım limon
* Aldığı kadar un

Şerbeti için:
* 3 su bardağı şeker
* 3 bardak su
* 1 dilim limon

Yapılışı:
Tatlımız için hazırlanan şerbeti ılık olarak kullanmamız gerektiği için öncelikle şerbetini hazırlayalım. Tencerede diğerlerinde yaptığımız gibi şeker su ve limon birlikte şekeri eritene kadar kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Bir kabın içerisinde tereyağ ve margarin birlikte yumuşaması için karıştırılır. Yumuşadıktan sonra içerisine yoğurt ilave edilir. Ayrı bir kap içerisinde karbonatı ve limonu köpürterek içerisine zeytinyağını ilave ederek karıştırın. Tüm malzemeleri birbirine karıştırarak un ilavesini yapın. Kulak memesi kıvamına geldiğinde ceviz büyüklüğünde topaklar yapın. Bu topakları kalbur yada elek üzerine bastırarak düzleyin ve içerisine ekleyeceğiniz fıstıklar ile birlikte şekillendirin. Daha önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzerine kızarana kadar pişirin ve ılık şerbeti üzerine dökün. Şerbetini çektikten sonra servis edebilirsiniz.

NOT:Şerbetli tatlı yaparken dikkat edilmesi gereken bir konu hakkında bilgi vermek isterim. Eğer malzemeniz sıcak ise şerbetiniz ılık olmalıdır. Eğer malzemeniz ılık ise şerbetiniz sıcak olmalıdır.


Afiyet olsun...
Hayırlı Bayramlar :)))



5 yorum:

  1. Hepsi birbirinden güzel ve özel tatlılarımız emek olmasına rağmen mükemmel tatlılar.Paylaşımınız ,çin tşk ederim.Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. ÖNCELİKLE EMEĞİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK TÜLAY GÜR KARDEŞİM..!
    ORUÇLU OLARAK BAYAĞI AĞZIM SULANDI ; AMA BAYRAMDA YİYECEĞİMİ HAYAL EDEREK NEFSİMİ BASTIRDIM..!

    ŞİMDİ BEN DE SİZİN BU GÜZEL PAYLAŞIMINIZA KISACIK VE AZICIK KATKIDA BULUNAYIM..!? BELKİ BENİM GİBİ MERAK EDİP OKUYANLAR OLUR..!?

    BAYRAMLARDA TATLI GELENEĞİ NERDEN GELMEKTEDİR...?

    BAYRAMLARIMIZDA TATLI GELENEĞİ PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V) ZAMANINA DAAYANIR..! PEYGAMBERİMİZ(S.A.V) BAYRAM NAMAZINI KILDIKTAN SONRA MUSALLAYA( ASR-I SAADET ADIDA VERİLEN GENİŞ MEYDAN) ÇIKMADAN ÖNCE MUTLAKA HURMA YERMİŞ..!? İŞTE BU YÜZDEN BAYRAMLARDA TATLI YENMESİ SÜNNET VE GELENEK ,GÖRENEK HALİNE GELMİŞ...! HATTA BİZ BİRAZ DAHA İLERİ GİDEREK; YANLIŞ BİR BENZETME İLE İSMİNİ BİLE KULLANMIŞIZ..! BU İSMİN KULLANILMASI TİCARİ OLARAK DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE YANLIŞ OLSA DA; ÇOCUKLAR AÇISINDAN PEK YANLIŞ SAYILMAZ..!?
    EHH...BU KADAR TATLI AÇIKLAMASI YETER..! TÜLAY KARDEŞİMİN TATLI YÜREĞİNE SAĞLIK. SEVGİLER SAYGILAR D.U

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. VERMİŞ OLDUĞUNUZ BİLGİ İÇİN EMEĞİNİZE VE YÜREĞİNİZE SAĞLIK. ŞEKER TADINDA BAYRAM GEÇİRMENİZ DİLEĞİMLE.TEŞEKKÜRLER.

      Sil
  3. büyükler yapsın biz yiyelim :))

    YanıtlaSil