SAYFALAR

2 Temmuz 2015 Perşembe

YAZ'A HAZIRLIK (fitness hareketleri)

        

        Hayatımızı kolaylaştırmak ve pratikleştirmek adına her şeye dair araştırıp bulduğum, öğrendiğim, keşfettiğim ve bildiğim neler varsa sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. 

               Yaz döneminin başlaması ile  yaza hazırlık (zayıflama yöntemleri )tıktık  başlığı adı altında zayıflama konusunda ufak ufak pratik bilgiler vermiştik. Bu yazımda ise zayıflamanıza destek olması açısından sağlıklı bir yaşam destekçisi olması açısından ve spor amaçlı, özellikle karın kaslarınızın nasıl çalıştırılacağı konusunda hareketler ve yine pratik bilgiler vermek isterim. Öncelikle spor hocamızın bize verdiği en basit bilgiyi vermek istiyorum. Gün içerisinde bile kolaylık ile uygulanabilir. Hepimizin en basit uyguladığı nedir; nefes alıp vermek. Evet; yanlış okumadınız nefes alıp vermek, gün içerisinde nefes alıp verirken diyaframınızın hareketi ile karın boşluğunuz hava dolar şişer ve boşaltım işleminden sonra tekrar iner. Bizler bu işlemin bu şekilde olmasının aksine farklı bir işlem uyguluyoruz. Bu hareket ile karın kaslarımızı gün içerisinde ufak ufak da çalıştırmış oluyoruz. Nefes alırken karnımızı içimize çekiyoruz ve nefesimizi verirken bu sefer karnımızı daha çok içeriye çekiyoruz. Gün içerisinde bu işlemi sık sık yaparsanız bir bakmışsınız alışkanlık haline gelmiş ve bir bakmışsınız gün içerisinde sürekli bu şekilde nefes alıp verdiğinizi fark edersiniz. Evde ya da müsait olduğunuz zamanlar da ise bu hareketi yüzüstü yatarak olduğunca karnınızı içinize çekerek ve yine aynı hareketi kol ve bacaklarınızı yere kırılmış vaziyette durarak yani tabirine göre bakarsak köpek pozisyonun da tekrarlayarak uygulayabilir, karın kaslarınızı pratik olarak çalıştırabilirsiniz.

      Diğer pratik hareketler:
   *Yan karın kaslarınız için; yatar poziyon da yan durun ve kolunuzu katlayın ve iki ayaklarınızı üst üste getirerek boşta kalan kolunuz ile yukarı ve aşağı dairesel hareketler yapabilir ve bunu günde 3 set halinde 30 kez yapabilirsiniz.



     *Yüz üstü duruyor halde kollarınızı katlayın ve ayak parmaklarınızın üzerinde sırtınızın düz hal alması ile durabildiğiniz kadar durun. Hatta her gün geçtikçe saniye ya da dakika sayınızı arttırarak kendi rekorunuzu kırabilirsiniz. Bu hareket ile tüm vücudunuz da bulunan kaslarınızı çalıştırmış olursunuz.

   *Yine yan ve yatar pozisyon da durarak yine kolunuzu katlayın ve alt kısımda kalan ayağınızı bir sandalyeye koyarak boşta kalan bacağınızı yukarı ve aşağı hareket ettirerek yan ve ön karın kaslarınızı ilave olarak bacak kaslarınızı çalıştırabilirsiniz.

    *Sırt üstü yatarak 2 kolunuzu da yere sabitleyin ve bacaklarınızı gövdenizi kaldırarak sandalyeye yaslayın, sağ ve sol ayağınızı sandalyeden yukarı sırası ile kaldırarak hareketi tekrarlayabilir ve yine günde 3 set halinde 25 ya da 30 kez yapabilirsiniz.

     *Sırt bölgenizi çalıştırmayı amaçlayan ve kol, bacak ve karın kaslarınızın da çalışmasını sağlayan bu hareket ise; yüzüstü yatar pozisyonda kollarınızı katlayıp 2 ayağınızı da sandalyeye yaslayın, bir önceki harekette olduğu gibi yukarı ve aşağı hareketi uygulayabilirsiniz. Bu hareketi de gün içerisinde 3 set halinde 25 ya da 30 kez tekrarlaya bilirsiniz.

   ***Son hareketlerde verilen bilgilere göre, sandalye kullanmadan da uygulayabilirsiniz. Sandalye kullanmanız zorluk derecenizi arttıracağı için kaslarınızın biraz daha yorulmasını sağlayacaktır. Bu nedenle de ilk başlayanların sandalye kullanmadan uygulamaya geçirmeleri daha uygun olacaktır.

Ayrıca; bu yazımda belirttiğim hareketleri uygulamak isteyen arkadaşlarımın öncelikle sağlık durumlarının müsaitlik durumunu kontrol ettirmelerini ve bu hareketleri uygularken ritm bozukluklarını hissettikleri anda bırakmaları tavsiyemdir. Çünkü; herkes uygulamalıdır diye bir mecburiyet yoktur, herkesin tamamen kendi zevk ve iradelerine kalmıştır. 

Sağlıklı kalmanız dileğimle....





6 yorum:

  1. Aah ah! düzenli spor yapan insanlara imreniyorum. Beni tutan nedir onu da bilmiyorum. En azından nefes eksersizlerini deneyeceğim. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz için çok teşekkür ederim. Umarım nefes egzersizleri sizin için ilk adım olur. Sağlıklı günler dilerim.

      Sil
  2. işte o duruşa ulaşabildiğim an onun gibi olmuşum demektir:))))))))))))))))
    Nefes çalışması çok iyi aklıma geldikçe yapıyorum ahh bir de düzen alışkanlığım olsa:(
    teşekkürler güzel bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. O duruş evet, gerçekten zor.

      Sil
  3. düzenli spor yapamıyorum artık sadece fırsat buldukça yürüyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yürürken, çalışırken hatta evde televizyon karşısında otururken bile nefes egzersizleri ile karın kaslarını çalıştırabilirsin. Tek yapman gereken deneyim. :)))

      Sil